april 2010

HANSA CUP: FINALE MOT GIMLE

Dette var fjerde gang vi møtte Gimle i år. De vant første seriekamp, vi vant andre, de slo oss i semifinalen i NM sist helg, så nå var det vår tur til å  vinne, mente vi. Og det ble meget jevnt og spennende.
Lagene åpnet ganske jevnt, men de tilrev seg et lite initiativ etter vært, og en liten ledelse. Men vi bet oss fast og ga dem ingen ting gratis. Da perioden var over stod det 27-24, med Gimle som hjemmelag. Vi spilte godt, men undertegnede mente at vi ble bortdømt i noen situasjoner, noe jeg kommer tilbake til. Spesielt gikk det ut over Fredrik, som vi er så avhengig av i forsvar, særlig mot Gimle. Et par av de feilene han fikk var av den meget ”billige” sorten, noe vi kom til å måtte betale for på slutten av kampen.
Etter pausen var det vi som overtok initiativet og gikk opp i en 4-poengsledelse (34-30). Men Gimle svarte med et 9-0 run og så var situasjonen snudd igjen med dem 5 foran (39-34). Vi kom oss helt opp i ryggen på dem igjen med 41-40 og 44-43, før vi utlignet på 46-46. Sekundene tikket, de gikk opp i 49-46 og det hele virket avgjort. Men med tre sekunder igjen å spille satte Espen en presset treer og dermed ekstraomgang og ny spenning i kampen.

På dette tidspunkt var Fredrik feilet ut med fire feil og vi merket dette i forsvarsarbeidet vårt. Espen startet imidlertid ekstratiden med to nye poeng og vi hadde lagt litt press på dem. Men de utnyttet høyden til Steinar under kurven og utliknet. Deretter satte de ytterligere tre poeng uten at vi klarte å redusere. Sekundene tikket igjen i deres favør. Med kun et par sekunder igjen å spille kom Anders løs og skulle fyre av en tre’er. Det ble lite vellykket fordi han ble mer eller mindre overfalt av tre Gimlespillere. (De innrømmet det til og med selv etterpåWinking. Det hele ble filmet og begge dommerne er faktisk med på tapen. Den viser tydelig feilen og at dommerne har utmerket posisjon til å se hva som skjer. Men ingen av dem turde å ”kåle” den. Dermed gikk vi glipp av tre skudd som kunne gitt oss nye tre minutter overtid og ny mulighet for seier. Men det er slike fordeler de store klubbene har og det må vi nok bare leve med.
Jeg sa innledningsvis at jeg skulle komme tilbake til dommerne og her kommer noen ord om det. Det er vanskelig å finne mange nok og gode nok dommere. Uansett nivå  så ønsker vi dem alltid bedre. Denne helgen var i tillegg spesiell da mange av våre dommere var annet sted for å dømme (bl.a. U16-NM i Oslo). Det jeg reagerte på (som jeg også ga uttrykk for der nede da kampen startet) var at ikke de gode klubbnøytrale dommerne ble spart til finalene og ikke ”brukt opp” på ubetydelige innledende kamper der poengforskjellen var stor. Jeg tviler ikke på  at dommerkoordinator har lagt ned mye arbeid, og det virker kanskje surt av meg å begynne å kritisere slike ting (og bruke det som unnskyldning fordi vi tapte?). Men det er i utgangspunktet ikke det som er hensikten. Jeg mener det ble begått en del klare feil som burde gitt poeng til oss. Når så kampen ender uavgjort etter ordinær tid er det ikke vanskelig å forstå at ett poeng ville vært nok til seier. Jeg er sikker på at Gimle kunne sette opp en tilsvarende liste over feil som skulle gått i deres favør, og jeg tviler heller ikke på at noen av dem er riktige. Slik er det ofte og det viser bare at i slike jevne kamper er det tilfeldighetene som avgjør. Poenget mitt er bare at når én dommer har så klar klubbtilhørighet med et av lagene og den andre er jevngammel med og kammeret med spilleren, så vil mange av avblåsningene føre til ”spekulasjoner”. Og det kunne og burde vært unngått.

Selv om en ”småirritert”  leder (undertegnede, hvis noen tvilte) hadde litt problemer med å  svelge måten vi tapte på der og da (og i hvert fall etter å  ha sett videoen), så hadde trener og spiller ikke det. Selvsagt var det bittert også for dem å være så nær, men så var det glemt og de gledet seg heller over den gode prestasjonen . Vi har prestert bra i serien i år. Sist helg var vi et godt stykke fra vanlig nivå da vi spilte U18-NM i Kongsberg. Denne helgen fikk vi vist at vi er tilbake på høyt nivå. Etter innledende kamper uten jevnbyrdig motstand, viste vi i semifinale mot Frøya og finalen mot Gimle at vi har et godt lag. Guttene fikk skryt av coach for taktisk godt gjennomført opplegg og gode prestasjoner. Og for publikum må det ha vært moro å se på. Og jevne, tette, ”avgjørende” kamper er jo det som er moro å spille og som utvikler oss videre som spillere og lag. Og det var så absolutt dette.
Poenglisten så slik ut i dag: Anders 17, Espen 16, Aleksander 12, Fredrik og Joachim 2. For Gimle: Stein 13, Bouna 12, Steinar 9, Fredrik 8, Simen 2 og Hans Jørgen 1. Det plasserte Anders og Espen på scoringstoppen i finalen, noe som ga dem plass på all star teamet sammen med Steinar og Bouna og Sindre fra Frøya. Gledelig var det også at Anders ble utpekt til MVP. Slike utnevnelser er alltid skjønnsmessige, subjektive vurderinger og kunne sikker vært gitt andre uten at noen ville protestert, men det viser i hvert fall at de tilhører dette ”skiktet”.
Og DET var vel slutten på  den lokale U18-sesongen.
Arve

HANSA CUP: KBBK-ULSTEIN

”Basketfamilien” er stort sett samlet rundt Oslo og Bergen med enkelte klubber spredt andre steder i landet. Ulstein er en slik klubb som spiller i en serie med få klubber og kamper. Måten for dem å utvikle seg videre blir da å reise for å delta i turneringer. Da må man samtidig regne med å få litt ”juling”, men det er til å leve med og lærerikt. I dag møtte de oss og selv om vi brukte benken mye og var ”snill” var det stor forskjell på lagene.

Det tok ca åtte minutter før de fikk sitt første poeng (et straffe) og da hadde vi allerede satt 27. De fikk ytterligere to poeng på straffe i perioden, som endte 31-3.

Etter seks minutter i andre periode fikk de sitt første ”spillepoeng”, men de hadde en bratt læringskurve, satte ytterligere 10 poeng og endte på 15. Vi, anført av en spillesugen Espen, satte 29 i andre periode og endte på 60. Det kan se ut som slakt, og forskjellen var stor, men de var så absolutt med i kampen. Under kurvene er vi imidlertid mye sikrere enn dem, og da blir poengforskjellen fort stygg. Trøsten deres er at de fleste lagene har vært gjennom slike perioder/starter før ting begynner å fungere. Så bare stå på og tren videre. Fremgangen kommer garantert så lenge man gidder å øve. Og vi trenger å få spredd basketsporten litt videre utover landet vårt.
Espen ga seg ikke før han hadde 30 poeng i dag, derav 6 tre’ere (med maks 15 minutters spilletid). Alex hadde 14, Vidar og Eirik 5 hver, Fredrik, Joakim og Petter 2 hver, og Anders 0! Tror ikke det har skjedd før at den karen har gått av parketten uten et eneste poeng. (Han har vel heller aldri hatt så liten spilletid som i dag).

Nå er det kveld for oss puljevinnere. Treerne og firerne i puljene får flere muligheter til å spille seg til semifinaleplass. Etter alt å dømme møter vi Frøya i morgen (søndag) til semifinalekamp. Da er det pay-back-time for det forsmederlige ettpoengstapet i serien, som til slutt fratok oss seriemesterskapet.
Arve

HANSA CUP: KBBK-LILLEHAMMER 2

Lørdag 17/4 Olsvikåsen vgs kl 08.30: Lillehammer 2

Etter lett match mot Askøy i går var vi spente på ukjente Lillehammer. ”Reserch” hadde sagt at det var skolelaget fra vgs der og at det totalt var ti forskjellige nasjonaliteter i bussen over fjellet fra Lillehammer med ett jentelag og to guttelag i U18-klassene. Lillehammer er ikke kjent for sine mange og gode basketballag, så vi regnet med at dette skulle gå greit.

Det viste ser fort at de var bra trent fysisk, men ikke så ballsikre og treffsikre som oss. Vi hadde full kontroll hele veien, og ingen trengte å spille på topp for å dra i land dette. Det ble lite poeng i starten (vi ledet 10-6 etter fem minutter), men det løsnet litt etter hvert og etter første periode (12min) ledet vi 28-13. 18 av disse poengene ble satt på trepoengsskudd og vi fikk god tid til å fyre av fra distanse.

I andre periode hadde vi enda mer overtak uten at det var noe mål i seg selv. Men når benken får spille ønsker de selvsagt å vise seg fram fra sin beste side, så innsatsen var det ingen ting å si på. 29-9 i denne perioden og ytterligere fem tre’ere. 57-22 ble da sluttresultatet og poengene fordelte seg slik: Espen 15, Anders 10, Vidar og Alex 8, Joachim 5, Petter, George og Fredrik 3 og Eirik 2.
Så dro nesten hele gjengen til Fanahammeren til lunsj og PC-spill.
Arve

HANSA CUP: KBBK-ASKØY

Fredag 16/4 Haukelandshallen kl 16.00: Askøy

Vi er havnet i gruppe 1 med Askøy, Lillehammer 2 og Ulstein, og uten å vite for mye om de andre lagene kan det se ut som om det er den letteste puljen. Vi startet i hvert fall med Askøy som vi kjenner godt. Målet var å la benken spille mer enn vanlig og det fikk de.

Full kontroll fra første hoppball. 33-11 til pause (kampene spilles over 2 x 12min), og 24-9 i siste periode ble 57-20. Joachim slet med en vond hånd, men ble likevel toppscorer med 12 poeng. George har aldri vært så nær å bli toppscorer i U18-kamp (han er ”bare” -95) med sine 10 poeng. Anders hadde 9, Petter 8, Eirik og Alex 6, Vidar og Fredrik 2 og ”x” hadde også 2. Nå ble det ikke så mange minutter på Espen, men likevel meget uvanlig at han går av banen uten å ha satt noen skudd, men han kommer nok sterkere utover i turneringen..
Arve

U18-NM: BRONSEFINALE MOT BÆRUM

Etter formiddagens klare tap for Gimle var det duket for bronsefinale mot Bærum. De har et godt lag, men resultatene deres så langt i turneringen tydet på  at vi hadde mulighet til å ta medalje. Det var en diskusjon i laget før kampen om vi skulle la alle som var med spille omtrent like mye (siden det var siste kampen og noen ikke hadde fått så mye spilletid), men det endte med at vi ble enige om å prøve å få med oss bronsemedaljene. Men forberedelsene til kampen ble ikke helt som de skulle være.
Etter semifinalen dro vi tilbake til hotellet, spiste litt og slappet av. Avtalen var å møtes i resepsjonen halv tre. Det var ti minutter rolig gange til hallen og kampen skulle gå halv fire (trodde vi). Men ti på halv tre kom der telefon fra hallen med spørsmål om hvor vi var. Kampen skulle gå halv tre. Og det var det som stod i programmet også. Det var bare meg som hadde ”lest feil” og dermed gitt alle feil beskjed. Men vi hev oss i tøyet og jogget til hallen. Der fikk vi ti minutter på kurven og så var vi klare, eller i hvert fall i gang.
Kampen begynte med et lite Bærumovertak og de ledet 9-4 litt før halvveis i perioden. Vi kom imidlertid sterkere etter hvert, men etter å ha ledet 15-11 slapp vi dem helt opp i ryggen igjen på tampen av perioden (15-14). Vi trodde og håpet at de litt stressende forberedelsene til kampen hemmet oss litt og at vi ville komme sterkere utover i kampen. Men det gikk som det gikk i semifinalen: Andre periode ble dårlig. De startet med et 10-0 run, og da hjalp det ikke at vi spilte jevnt med dem resten av perioden. De vant denne 21-10 og ledet dermed 35-25.

Etter hvilen skjerpet vi oss litt. Skulle vi ha muligheter på medalje måtte ikke ledelsen deres bli for stor. Vi knappet innpå tre poeng (vant perioden 19-16) og reduserte deres ledelse til 51-44 etter tre perioder.
Men akkurat da vi trodde at vi var i ferd med å snu trenden, våknet de til live igjen. Siste periode for oss ble like dårlig som andre periode (tapte 21-10). Halvveis i perioden lå vi under med 10 (60-50) og med ca 4min igjen var stillingen 63-54. Men det virket som om guttene skjønte at dette ikke kom til å gå. Det var tomt for krefter og Bærum hadde kontroll på oss. Det resulterte i at de vant de siste 4 minuttene med 9-0. Det ga sluttresultat 72-54 og det som kunne blitt medaljer endte med 4.plass. Litt skuffende ut fra mål og forventninger, men sikkert et ”realistisk” resultat. Men vi har nå en gang som filosofi at vi planlegger for seier, så tar vi tapene når de kommer.
Espen viste i formiddagens kamp at han var på vei tilbake til tross for at tåen så enda verre ut. Han ble toppscorer igjen med 17 poeng. Anders hadde 15, Alex 13, Fredrik 8 og Joachim 1. Hos Bærum var det Hudgins og Harto som utmerket seg med 22 og 19. I tillegg hadde Halvorsen 13, Aarum 9, Ellingsen 4, Lie 3 og Lindløhlien 2.
Nå skal vi få med oss finalen og backe opp Gimle før vi setter oss på toget til Gardermoen og flyr hjem. Bortsett fra at Ammerudguttene holdt noen av oss våkne halve natt til lørdag har det vært en meget fin helg. Må også få skryte av arrangementet og hotellet. Veldig bra. Nå er det en rolig treningsuke før Hansacup i Bergen neste helg for disse lagene. We’ll meet again!